2013. május 28., kedd

Szakértői bejegyzés - Vraskóné Réfy Hanna, perinatális szaktanácsadó


Öntsünk tiszta vizet... - gondolatok a babaúszásról

Az elmúlt héten sok érdekes véleményt és tévhitet hallottam a babaúszással kapcsolatban. Lehetőségem volt egy baba-mama klubban kisgyermekes édesanyákkal kötetlenül beszélgetni - többek között a babaúszással kapcsolatos gondolataikról, ismereteikről is. Néhány napra rá egy egészségügyi szakembereknek tartott konferencián parázs vitát váltott ki a témakör - megdöbbenve tapasztaltam, hogy mennyire kevés konkrét ismerettel rendelkeznek a csecsemőúszás elméleti alapjairól.

Például az egyik édesanya kérdése: "Azt olvastam az  interneten, a babaúszás fenntartja az elemi járásreflexet. Ez tényleg igaz?". Biztosan sokan olvasnak ilyen vagy hasonló tudománytalan kijelentéseket!
Szeretnénk segíteni megalapozott tudományos magyarázatokkal a tévhiteket eloszlatni  a kisbabák és családjaik érdekében.

Szeretném, ha első sorban az Önöket feszegető kérdésekre adhatnánk választ és magyarázatot.

Mi a véleményük, tapasztalatuk a csecsemőúszásról? Vannak félelmeik, aggályaik? Kérdezzenek bátran!

Megkértem Kereskényi Bernadett vezető gyógytornász- hidroterapeuta kolléganőmet, szakértőként segítsen kérdéseik megválaszolásában.

Várjuk a leveleiket, kérdéseiket!

Szeretettel: Hanna

5 megjegyzés:

  1. Kedves Hanna és Bernadett,

    Önök szerint milyen idős korban lehet elkezdeni a babaúszást? Termálvízbe lehet menni a kicsivel?

    Köszönöm, Kriszta

    VálaszTörlés
  2. Kedves Kriszta!

    Köszönjük a remek kérdéseket! Kereskényi Bernadett hamarosan egy összefoglalóval jelentkezik.
    Addig is várjuk a további véleményeket, kérdéseket - akár ezen a felületen, akár drótpostán (gezenguz@gezenguz.hu).

    Üdvözlettel: Hanna

    VálaszTörlés
  3. Kedves Kriszta!
    Nincs egyöntetű vélemény azzal kapcsolatban a szakmában (külföldön sem), hogy mikortól lehet medencébe, közfürdőbe vinni a babákat. Nyilván erre vonatkozott a kérdés. Mert pl. kádban, megbízható higiéniai viszonyok között, megfelelő, a baba igényéhez igazodó hőfok beállításával már korábban, akár néhány hetes kortól lehet babaúszást kezdeni. Ez megalapozza, előkészíti az uszodai foglalkozásokat.
    Sok helyen hirdetik, hogy 3 hónapos kortól medencében történő babaúszásra várják a csecsemőket. Véleményünk szerint mindenképp érdemes az alapoltásokat megvárni, ezalatt a baba hőháztartása is érik, így felkészültebb lesz a hűvösebb vízi környezetre. Az átlagos uszodai helyszínek max 30-32 fokos hőmérsékletet tudnak biztosítani, ez általában nem elegendő a 3 hónapos babáknak. Ők inkább a 33-34 fokos vízben érzik jól magukat, azért is, mert még nem mozognak annyit. Ebben a korban a babaúszás még inkább vízi dédelgetést, relaxációt jelent, amelyhez melegebb víz kell. Befolyásolhatja a kezdést az is, hogy mennyire érzékeny a baba az ingerekre, lehet, hogy még túl sok neki az az ingermennyiség, mely az uszodában érheti (nagy visszhangos tér, sok zajongó ember), és nyugtalansággal, sírással reagál.
    Nincs ok a sietségre, inkább az 5-6 hónapos kort tartjuk ideálisnak az uszodai kezdésre. Addigra a baba fejtartása is stabillá válik, kellően érdeklődő lesz a tágabb környezete iránt, így jobb esély van arra, hogy a baba és a szülő számára egyaránt örömtelien kezdődnek a babaúszás foglalkozások.
    üdvözlettel:
    Kereskényi Bernadett

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A termálvíz kérdése engem is érdekelne! A közeli termálfürdő 35-40 fokos medencéjét látogathatom 7 hónapos kisfiammal?

      Köszönettel, K

      Törlés
    2. Kedves Katalin!

      Hogy vihetünk-e kisgyermeket termálfürdőbe? Ezzel kapcsolatban sok mindent el lehet mondani, de legelőször is tudni kell, hogy milyen az a termálfürdő.
      Definíció szerint termálfürdőnek nevezik a 34 fok feletti vizet, tehát melegvízes fürdőt jelent. Ezenkívül általában valamilyen anyagból (kén, vas, radon..) jóval többet tartalmaz, mint más vizek.
      A fürdők, és különösen a termálfürdők maguk is szabályozzák, hogy gyerekek látogathatják-e. Erről az adott helyen lehet érdeklődni.
      Sok esetben a nem szobatiszta gyerekeket nem engedik a vízbe. Ellenjavalt gyerekeknek a 35-nél magasabb hőfok, és semmiképp nem javasolt radioaktív tartalmú vízbe vinni őket. Pl a Hévízi tóba még nagyobbacskáknak is tilos menni.
      Azt mondanám, hogy 34 foknál melegebb vízbe ne vigyünk gyereket, hiszen ők aktívan játszanak, mozognak benne, ez pedig a melegben megterhelő a szív számára. Az ausztriai Sonnentherme fürdőben is kb ilyen hőfokkal várják a babákat, de a szervezett foglalkozások nem több, mint 35 percesek, tehát nem túl hosszúak.
      A gyógyfürdők, termálfürdők mind működtetnek honlapot, ahol tájékozódhatunk a víz hőfokáról, összetételéről. Azt hiszem, jó támpontot nyújthat, ha megnézzük, várandósoknak ajánlják- e fürdőzést. Ahol nem, oda kisbabát sem vinnék!
      Remélem, tudtam eligazítást adni!
      Üdvözlettel: Bernadett

      Törlés