2013. március 29., péntek

Szakértői bejegyzés - Dr. Morvai Margit, gyermekneurológus szakorvos


Kedves Szülők!

Gyermekneurológusként dolgozva a Gézengúz Alapítvány közösségében igen változatos kérésekkel fordulnak hozzánk szülők, védőnők, háziorvosok, vagy más orvos kollégák.
Kéréseikben közös, hogy mondjunk véleményt, vajon tapasztalható-e eltérő fejlődésmenet az adott kisbabánál, csecsemőnél, vagy kisgyermeknél és ha igen, mi a teendő?
Fontosnak tartjuk, hogy a gyermekeket fejlődésneurológiában jártas gyermekneurológus vizsgálja meg, s csapatmunkában gyógytornásszal, fejlesztő pedagógussal mondjanak véleményt a kicsi aktuális állapotáról . Amennyiben szükséges, a szakemberek komplex fejlesztési tervet készítenek.

A vizsgálat során a szülőknek célzott kérdéseket teszünk fel a várandósság idején történt eseményekről, a szülés lefolyásáról, a szülés körüli történésekről, valamint a baba későbbi figyelmi és mozgásfejlődéséről.
Nagy segítségünkre vannak a korábbi orvosi dokumentációk- zárójelentések, korábbi szakvizsgálatok eredményei-, korai fényképek, esetleges otthoni videó felvételek. Ezek alapján pontosabb képet kapunk a gyermekről.
Ismeretes, hogy a szabályos fejlődést több tényező befolyásolja. A teljesség igénye nélkül néhány fontos tényező:
  • örökletesség: gének, kromoszómák eltérései;
  • a várandósság idején elszenvedett behatások: pl. anyai gyógyszer, alkohol, dohányzás, betegségek,a méhlepény, a köldökzsinór, a magzatvíz rendellenességei, stb.;
  • szülési események:koraszülés, téraránytalanság, szülési traumák, stb.;
  • születést követő események: az idegrendszer sérüléséhez vezető agyi oxigén hiány, agyi vérzések, szerzett betegségek, valamint a külvilág részéről érkező pozitív illetve negatív élmények sora.
Mindezek a normális agyi fejlődést akadályozhatják, vagy lassíthatják, befolyásolják a mozgás és figyelmi, valamint szocializációs fejlődést. Mindezt a maga komplexitásában szemléljük, mert szoros együtt-hatásban vannak. Például : a mozgásfejlődés lemaradása nehezítheti a figyelmi fejlődést, vagy a passzív, figyelemzavaros gyermek mozgásfejlődése, magatartásfejlődése elmaradhat kortársaiétól.
A fejlődésneurológiai vizsgálat során a fenti behatások káros következményeinek a tüneteit keressük, megállapítjuk a normális elvárható fejlődéstől való esetleges eltérést.

Vannak gyermekek, akiknél csak átmeneti segítségre van szükség és behozzák elmaradásukat. Más esetekben folyamatos fejlesztésre van szükség, a gyermeket, a családot meg kell tanítani, hogy életprogramszerűen, folyamatosan, szakemberek által irányítottan kell végezni mozgásfejlesztést, vagy speciális pedagógiai fejlesztést.



Időszakos kontroll vizsgálatokkal ellenőrizzük a gyermekek állapotváltozását, fejlődési tempóját. Ha kell kiegészítő vizsgálatokat szervezünk - UH, EEG, MR vizsgálatok, stb. -
vagy társszakmák véleményét kérjük ki - ortopéd szakorvos, pszichológus, logopédus, stb. -
Természetesen, sok részletkérdés merül fel a szülőkkel való kapcsolattartás során, pl.: mik azok a történések, amelyek veszélyeztetik a gyermekek idegrendszeri fejlődését, mik azok a tünetek, panaszok, melyek felkelthetik eltérő fejlődésmenet gyanúját, milyen a "normális", elvárható mozgás, figyelmi, magatartásfejlődés és még sok más fontos téma.
Sokat tanulhatunk egymástól, s most a Gézengúz BabaAkadémia során még több lehetőségünk lesz ismereteink kicserélésére.

Dr. Morvai Margit
gyermekneurológus

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése