2013. szeptember 9., hétfő

Szakértői bejegyzés- Stofán Éva, gyógytestnevelő, úszásoktató



Babakádtól a medencéig

Hogy az uszodában is jó legyen- átvezető trükkök Stofitól     

 

Megkérdeztük Stofán Éva, Stofi kolléganőnket, milyen trükköket, tippeket ajánl a családok számára, akik a vízi élmény örömeit, a babaúszás csodáit vagy a neuro-hidroterápia jótékony hatását szeretnék kihasználni csecsemőjüknek.

 

Kisbabádat először a védett otthoni környezetben érdemes ráhangolni az uszodai foglalkozások körülményeihez. Gondot okozhat a víz hőmérséklete, az úszósapka használata, a többi baba közelsége és a szokatlan hanghatások észlelése.

A következő egyszerű trükkökkel, praktikákkal érheted el, hogy zökkenőmentes legyen az átmenet a babakádból az uszodába. A bevezetés a medencébe általában könnyebb, ha előtte a babáddal megismerteted a „kádas programot”.






Trükkök:

  • A baba 3 hónapos kora után – a hőszabályozás stabilitásnak kialakulását követően- érdemes a fürdővíz hőfokát 3-5 naponta 1-1 °C-al levinni, így közelítve a medence 30-32 °C-os hőmérsékletéhez.
  • Felejtsd el a babakádakba manapság belerakható testre formázott elemeket, amelyek teljesen megfosztják a babát a vízben átélhető lebegés, szabad lubickolás élményétől. 
  • Fürödhettek együtt a nagykádban. Így a baba, az apa vagy az anya testközelségében ismerkedhet a nagyobb mozgásszabadságot adó környezettel. 
  •  Mosd bő vízzel a baba arcát, hogy ne zavarja, természetesnek vegye, ha arcát víz éri.
  • A nagykád vízébe a fürdés végén engedj egy kis hideg vizet, ez lesz a „hidegfolt”, melybe a babát bevezetjük, majd kivezetjük belőle,- ezzel a technikával segítheted hőszabályozásának alkalmazkodását. 
  •  Az úszósapka viselésére érdemes már otthon készülni. Fel lehet venni úszósapkát otthon is a fürdőzéshez! A sapka viselésének elfogadását az alul kötős kis sapkákkal kezdheted meg, ha mindig le akarja rántani a fejéről.
  • Az uszodai zajokhoz is lehet már otthon alkalmazkodni. Vigyetek magnót a fürdőszobába és hallgassatok zenét!
  • Törekedj rá, hogy a közösségi élményre is felkészülhessen a baba! Erre jó alkalmak a játszótéri találkozók, családi összejövetelek, baba-mama klubbok.


Gyakran felmerülő kérdés, hogyan válasszuk ki a megfelelő uszodát. A mérlegelés legfőbb szempontjai:

  • Az adott uszoda vízének hőfoka és víztisztítási módszere (érzékeny bőrű babák esetében javasolt a klór kerülése)
  • Az öltözők, mellékhelyiségek higiéniája
  • Az oktatók szakmai felkészültsége (általános babaúszás vagy speciális mozgásfejlesztő tréning, amit keresel)
  • Pihenőhely, ahol úszás előtt és után van idő az áthangolódásra.



A kisbabádat Te ismered a legjobban! 
A cél az, hogy egy szakmailag felkészült és empatikus oktató irányításával Te legyél a kicsi első oktatója, edzője, aki egy életre megszeretteti vele a vízi környezetet!


7 megjegyzés:

  1. Mi a győri gézengúzosoktól azt tanultuk, hogy minden este az otthoni fürdetésnél mondjuk ki hangosan a kicsi nevét, majd azt hogy "hopp", és ezután locsoljunk a fejére egy pohár vizet. Ez működik! Már a hajmosás para is megszűnt tőle, aztán ezzel a módszerrel nem volt gond az usziban a víz alá merüléssel sem. Mikor nagyobb lett, magának is mondta, hogy "Imi hopp!" - és már dugta is a fejét a víz alá...:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Csiga! Köszönjük a hasznos tippet a kedves és szemléletes példával :-)
      Más is próbált már hasonlót? Nektek is bevált?

      Törlés
  2. "Hagyjuk a fürdőkádban pancsolni a babát, még akkor is, ha ettől úszik az egész fürdőszoba" javasolja az egyik szülő. Nálatok mi volt a tapasztalat? Nálatok is úszik az egész fürdőszoba? Szeretnek pancsolni? És Ti hagyjátok, hogy pancsoljanak?

    VálaszTörlés
  3. További hasznos tipp érkezett hidroterápiában jártas szülőtől!
    Íme:
    "Anyuka, apuka is vegyen fel otthon úszósapkát, hogy a baba megszokja a látványt, nálunk az egyik gyereknél volt sírás, mikor egyszer csak "eltűnt" a hajam!"

    VálaszTörlés
  4. Még egy ötlet/tapasztalat, bár ez már kicsit nagyobbacskáknak lehet hasznos: nálunk a kisebbik fiam elutasította az úszószemüveget. Stofi javasolta, hogy a fürdőkádban adjam rá a bátyusra, hátha az öcsi is kedvet kap. Ez remekül bevált! Ma Szabi szinte az egész órát úszószemüvegben töltötte (és ezáltal a víz alatt :-)), sőt az esti fürdésnél is fel kellett venni. És egy plusz nyereség: így a hajmosás is sírás nélkül megy! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kriszti! Köszönjük, hogy megosztottad velünk ezt a jó ötletet! Másnál hogy megy a hajmosás?

      Törlés
  5. Csak egy mondat a választáshoz: miért nem "szűrik"a szülőket-babákat a vízbe lépés előtt? A babák még csak megkapják a házi orvosi igazolást,de a szülők....??

    VálaszTörlés