2013. augusztus 26., hétfő

Szakértői bejegyzés- Kereskényi Bernadett, gyógytornász



A babaúszás okosít!

Ez derül ki abból a kutatásból, amelyet az ausztráliai  Griffith Institute for Educational Research folytatott az ausztráliai úszószövetséggel (Swim Australia)  karöltve. A Griffith Institute 2012-ben közzétett adatai szerint azok a gyerekek, akik korai életkortól kezdtek úszni tanulni, sok területen gyorsabban fejlődtek, mint  nem úszó kortársaik.

Ausztráliában nagy hagyománya van az úszásoktatásnak, úszástanulásnak. A tengerrel övezett országban szinte kötelezőnek érzik, hogy a gyerekek minél hamarabb megismerkedjenek az úszással, számukra ez életforma. Nem csoda hát, hogy az ő fejükből pattant  ki az az ötlet, hogy vizsgálják a korai vízi foglalkozások, babaúszás hatását a gyermeki fejlődésre. A mozgáskoordinációra, egyensúlyra és az immunrendszer megerősödésére gyakorolt jótékony hatása szinte mindenki előtt ismert. Ők most inkább a fejlődés egyéb területeire koncentráltak E területek közé tartoztak a vizuo-motoros készségek (pl. ollóval vágás, vonalon belül színezés, vonalak- formák rajzolása), matematikával kapcsolatos feladatok, szókincs, számolási készség. Robyn Jorgensen professzor, a kutatás vezetője, kiemelte, hogy ezek a készségek fémjelzik a tanulási  képességeket, és fontosak az óvodai, iskolai előmenetel szempontjából.

A négy éven át tartó kb. 7000, három és öt év közötti gyermek (Ausztráliából, USA-ból, Új-Zélandról) adatait feldolgozó kutatás a legátfogóbb a világon ebben a témában.

A korai vízi foglalkozások jótékony hatása bármilyen szocio-ökonomikus háttérrel rendelkező gyermek esetén igaznak bizonyult, és nemektől (fiú-lány) is független volt.

És mi, magyarok itt fel is lélegezhetünk. Mert ez különösen jó hír a számunkra. Hiszen kis hazánkban (sehol máshol a világon, átböngészve a tudományos forrásokat) terjed az az álhír, hogy a babaúszás károkat okozhat a kicsiknek, egyenesen tanulási zavarok alakulhatnak ki. E merész állítások mögött tudományos kutatás nincs, ellentétben az ellenkezőjével, mint fentebb olvashattuk.

Úgyhogy arra bátorítom a szülőket, hogy ne rettenjenek vissza a babaúszástól és gazdagítsák bátran életüket ezzel a semmi máshoz nem fogható élménnyel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése