2013. április 15., hétfő

Gézengúz Barangoló- a pszichológia- tudomány világában



Pszinapszis

A hétvégén 17. alkalommal rendezték meg a Budapesti Pszichológiai Napokat, azaz a Pszinapszist. A rendezvény nyüzsgő kulturális és szakmai forgatagában számos izgalmas előadást hallottunk, melyek nekünk szülőknek is nagyon hasznosak, és iránymutatást adnak. Íme egy kis ízelítő az elhangzottakból:

A túlzott fejlesztés, a gyerekek teljes szabadidejét betöltő szakkörök és különórák ellen érvelt Dr. Kádár Annamária. Javasolja, hogy kiegyensúlyozott, esetenként „üresjáratokat” is megengedő időbeosztást alakítsunk ki. Előadásában a Slow Parenting (Nevelj lassan!) mozgalmat mutatta be, ami a minőségi szülő- gyermek kapcsolatra helyezi a hangsúlyt.

A technikai forradalommal, újdonságokkal „álmaink valósultak meg! De ingyen ebéd márpedig nincs!” mondta Dr. Boross Ottilia, aki a multimédiás eszközök és internet nem megfelelő használata kapcsán, a kiskamaszok körében megjelenő cyberbullying (cyber-basáskodás) problémáiról, és a szülők, tanárok, kortársak lehetséges megoldási stratégiáiról tartott előadást.   

Dr. Németh Dezső friss eredményekről számolt be az emlékezettel, autizmus spektrumzavarral kapcsolatban. Felhívta a figyelmet arra, hogy alapvetően idegrendszeri, agyi struktúrát érintő elváltozások esetén ne elégedjünk meg a viselkedés alapú diagnosztikával. Jól funkcionáló autizmus spektrumzavarban szenvedőknél többször találtak a háttérben epilepsziát, melynek gyógyszeres kezelésével a tünetek enyhíthetőek voltak.   



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése