2013. április 7., vasárnap

Gézengúz Magazin - Anya születik



A legszebb és egyben legnehezebb feladat vár a nőre, aki anyává válik. Várandósságunk első percétől aggódunk a magzatért, aki szívünk alatt dobog. Elképzeljük, milyen nemű lesz, kire fog hasonlítani, hogyan fogja életünket bearanyozni. Anyává válunk az első perctől, ahogy megtudjuk, bennünk növekszik egy kis élet. Fontos azonban tudni, nem csak a testünk változik, új szerepre készülünk a várandósság tervezgetős időszakával. Donald Winnicott pszichológus vezette be az elég jó anya fogalmát. Az „elég jó anya” figyelmet és időt ad gyermekének, ráhangolódik a baba igényeire és ahhoz alkalmazkodva pont akkor és annyit ad, amennyire a kicsinek szüksége van. Ez az „elég jó anya” tudja, hogy van egy elviselhető mértékű feszültség, ami a baba fejlődése szempontjából kifejezetten hasznos lehet: a baba érzi, hogy gondoskodnak róla, de megbíznak benne és szükség esetén megsegítik.

Az anyai szerepek megváltoztak az utóbbi 100 évben. Azzal, hogy a nő munkába állt, már nem a gyermeknevelés áll idejének középpontjában. A feleség és anya szerep mellett a dolgozó nő szerepének is meg kell felelni és ehhez a társadalom kevés segítséget nyújt. Az elszigetelődés, a generációk egymástól való elszakadása plusz terhet ró az amúgy is bizonytalan édesanyára, s a régebben oly biztos nagymama sem tud feltétlenül segíteni – sokszor ő is dolgozni kényszerül.

Ezekből a szerepegyeztetési konfliktusokból könnyen érzelmi labilitás, esetleg depresszió alakulhat ki: az édesanya fáradtsága fásultsággá fokozódhat. Ezért nagyon fontos, hogy figyeljünk egymásra, időben kérdezzünk, nyújtsunk segítséget!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése