2013. április 19., péntek

Gézengúz Magazin- Baby Blue


A statisztika és a tapasztalat is azt mutatja, hogy sok kismama küzd a szülés után különböző fokú pszichés problémákkal. Az enyhe baby blue-tól a súlyos pszichózisig.

Baby blue-nak nevezzük azt a tünetegyüttest, amikor enyhe depresszió, hangulatváltozások, alvási problémák, étvágyproblémák, ingerlékenység, koncentrálási nehézség jelentkezik. Normál esetben néhány hét alatt elmúlik. Nem igazán betegség, inkább lelki problémák okozzák a testi tüneteket, valószínűleg a szervezetben lezajló hormonváltozások lehetnek az okai. A kismama, ha időt fordít a pihenésre, feltöltődésre, hamar túl lesz rajta.

Szülés utáni depresszió: igazi lelki betegség. Eleinte baby blue-nak tűnik, azonban a tünetek egyre erősödnek, az autóagresszió gondolata is megfordulhat a kismama fejében. Pár hónap alatt fejlődik ki, de előfordulhat, hogy hirtelen súlyossá válik. Az ilyen depressziót általában csak szakorvosi segítséggel tudja a kismama leküzdeni. Veszélyben lehet a pici baba is!

Posztpartum pszichózis: ritka, de nagyon komoly betegség. Általában a szülés után egy-két hét alatt alakul ki. Az anya elveszti valóságérzékét, kapcsolatát a világgal. A komoly tünetek szülés után már jelentkezhetnek: hallucinációk, téveszmék, érzéki csalódások, túlzott izgatottság, evési-alvási képtelenség.

A kismama környezetének fontos szerepe van a tünetek felismerésében és hogy a kismama szakértő kezekbe kerüljön, szükség esetén pedig sürgős kórházi kezelésben részesüljön.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése