2013. május 10., péntek

Szakértői bejegyzés - Vraskóné Réfy Hanna, perinatális szaktanácsadó


A fészek
- avagy címszavakban egy kisbaba és a külvilág viszonyáról - 


Bizonyára sokan tapasztalták már, hogy leteszik kisbabájukat a kiságy közepére aludni, és később az egyik sarokba benyomódva találják. Felnőtt fejjel ez roppant kellemetlen helyzetnek tűnik. Gyorsan igazítunk is rajta, vissza középre. De hamar rájövünk, ez szélmalomharc. Mert Ő, a mi kis szemünk fénye, visszatornázza magát újra és újra, és úgy szundikál tovább. Vajon miért?
Amikor megszületünk, még fogalmunk sincs arról, hogy hol vagyunk mi, és hol kezdődik a külvilág. Nem érzékeljük pontosan, hogy hol vagyunk a térben. Tulajdonképpen, még azt sem tudjuk, hogy vagyunk, mint önálló lény, annyira szimbiotikus kapcsolatban élünk édesanyánkkal...
A gyermekágy 6 hete az összeszokás, az ismerkedés időszaka. Engedjük meg magunknak, hogy legalább ebben a 6 hétben mi, az újdonsült család legyünk a legfontosabbak! Vegyük a mellkasunkra a kisbabát, meséljünk neki az élet komoly dolgairól, figyeljük meg a jelzéseit, a reakcióit, szeretgessük. Ébrenléti időszakban hasaljunk egymás mellé, vagy egymással szembe, így is segítsük őt a világ felfedezésében.
Alváskor jó szolgálatot tehet egy – akár takaróból, vagy szoptatós párnából – rögtönzött „fészek”. Nagyobb biztonságban érzik magukat a csecsemők, ha testük körbe van ölelve. Evvel a kis fészekkel segíthetjük őt, hogy megtapasztalja testének határait. Mindemellett ez a helyzet emlékezteti őket a „régi szép időkre”.
Felmerülhet kérdésként, hogy akkor miért nem pólyázzuk be őket, mint tették azt a régi időkben? Valóban, a pólyában is körbeölelt állapotot tapasztalhat meg egy kisbaba, ám számára természetellenes testhelyzetben. A szoros pólyában a baba lábai nyújtva vannak, ez a csípőízületek fejlődésének nem tesz jót. Ezért inkább a fészek készítést javaslom.
Üdvözlendő tény, hogy egyre több koraszülött osztályon, már az inkubátorban is hasonló fészekbe fektetik a koraszülötteket, evvel is növelve a komfortérzetüket. Sőt, kolumbiai orvosok megfigyelésének hatására van, ahol mini függőágyakban töltik idejük egy részét a babák. Ezzel a fészekhatás elérése mellett segítik őket a térérzékelés, és a különféle egyensúlyi ingerek megtapasztalásában.

Kipróbálták? Bevált a "fészek-trükk"? Meséljenek!

Szeretettel: Hanna


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése