2014. január 31., péntek

Szakértői bejegyzés- Szantner Judit, pszichológus

Várandóság- Édes teher
Miként oldhatjuk a várandóság során felgyülemlő stresszt?

Egyre többet hallhatunk, olvashatunk arról, hogy az anyai stressz káros hatással van a magzatra. Az elhúzódó szorongás, stressz, félelem fokozza az anya szívverését, ami megemeli a piciét is, így fokozva a koraszülés illetve a kis születési súly kockázatát.

A várandósság időszaka természetéből fakadóan magában hordozza annak lehetőségét, hogy stresszesnek érzik magukat a kismamák. Az anyának, a párnak, a családnak meg kell barátkoznia a gondolattal, hogy alapvetően megváltozik az életük, eggyel többen lesznek. Annak a felelőssége, hogy egy új lényt hoznak a világra, számos pozitív, s ezzel együtt sok negatív gondolatot is ébreszthet bennük. Aggódhatnak a baba egészégért, hogy rendben folynak-e a vizsgálatok, megfelelőek-e az eredmények, miként fog lezajlani a világrajövetel. A várandós anya számára fárasztó lehet egy idő után a munkába járás, a mindennapi feladatok elvégzése mellett a felkészülés a kicsi érkezésére. Gyakran lépnek fel alvási nehézségek, fizikai rosszullétek, szokatlan fáradékonyság, amelyek beárnyékolhatják a gyermekvárás időszakát. A pocak növekedésével egyre nehezebbé válik a mozgás, s a várandós nő testképe is megváltozik. Ezek a változások a személyes életvitel mellett érinthetik a család társasági életét, anyagi helyzetét is.

A számos stresszel teli tényezővel való megküzdés érdekében a következő lehetőségeket ajánljuk a kismamáknak:

Szakítson időt a pihenésre!
A várandósság előrehaladásával egyre több időre lesz szüksége, hogy pihenjen. Otthon és a munkahelyén is találjon időd a pihenésre! Ha elfáradt, bátran feküdjön le korábban aludni! Aki már anyuka, annak nehezebb lesz pihennie. Szerencsés megoldás, ha jól használja ki azt az időt, míg valaki vigyáz a kicsire, takarítás, főzés helyett célszerűbb lehet a pihenés.

Beszélgessen!
Bátran mondja el aggodalmait, félelmeit! Beszélgessen olyanokkal, akinek van már tapasztalatuk, már vannak élményeik a szüléssel, születéssel kapcsolatban! Kérdéseivel bátran keressen fel szakértőket is! Aggodalmait ossza meg párjával, barátaival is! A várandóság időszaka remek lehetőség a környéken élő kismamákkal megismerkedni, akik később is társaságot nyújthatnak, megbeszélhetik tapasztalataikat.

Egyen jól!
Ha már túl van a várandósság első időszakára jellemző rosszulléteken, érdemes odafigyelni az étkezésre. Ha speciális diétát javasolnak, tartsa be! Az egészséges, tápanyagokban dús, változatos táplálkozás nem csak a testnek és a babának, de a szellemnek is hasznos.

Végezzen gyakorlatokat!
A mérsékelt testedzés, mozgás, ha jól esik és szívesen végzi a gyakorlatokat, szintén segít a jó hangulat megteremtésében, a stressz oldásban. Miközben mozog, figyelje teste jelzéseit, csak olyan feladatokat végezzen, melyek jólesnek. Ideális testmozgás lehet a séta, az úszás, illetve a kismama torna, kismama jóga, nyújtás, ahol légző és relaxációs gyakorlatokat is elsajátíthat. Habitusának megfelelően a gyakorlatokat végezheted csoportban és önállóan is.

Készüljön a szülésre!
A legtöbb kismama természetszerűleg aggódik, miként fog világra jönni kisbabája. Ismerkedjen meg a témával. Ha teheti, kérdezze meg édesanyját, Ön hogyan születet meg, hallgassa meg a családi történeteket. Ha már kiválasztotta a helyet, ahol szülni szeretne, derítse fel alaposan, járja körbe a lehetőségeit. Ha teheti, vegyen részt párjával együtt szülésfelkészítő tanfolyamon.

Készüljön fel a családi életre!
Még el sem tudja képzelni, mit jelenthet, ha bővül a család? Ha vannak kisgyermekes ismerősei, látogassák meg őket, töltsenek el együtt időt.

Relaxáljon!
Ha már ismer relaxációs, meditációs technikákat, használja őket, bátran hasznosítsa korábbi tudását. A nap bármely szakaszában relaxáljon, vagy használja a progresszív izom relaxációt. Ha még nem próbálta, vagy szeretné elmélyíteni tudását, fokozni a hatóerőt, keressen lakhelyéhez közzel olyan csoportot, terapeutát, aki segíthet megtanulni a kismama relaxációt. Ezekben a csoportokban megtanulhat relaxálni, építheti, tovább bontakoztathatja kapcsolatát magzatával, segítheti testének harmonikusabb működését és még társaságra is találhat.
Ha teheti, kényeztesse magát fürdőkben, kérjen masszázst is.

Kezelje magát!
Ne feledje, hogy a nevetés a legjobb lehetőség a feszültség oldásra. Találkozzon barátaival, nézzen vicces filmeket párjával, vagy menjenek moziba.
Otthon is kényeztetheti magát: készítsen magának kellemes fürdőt.
Ha már túl nagy a pocakja és nehéz egy-egy feladatot elvégezni, (pl.: lábujjkörmök vágása), kérjen segítséget!


Abban az esetben, ha ezek után is stresszesnek érzi magát egy kismama, és úgy látja, hogy a stressz mértéke már meghaladja azt a szintet, amivel meg tud küzdeni, érdemes a védőnővel, illetve orvosával konzultálnia. Felmerülhet, hogy szakszerű segítsége lesz szüksége. Ma már remekül kidolgozott módszerek segítenek megküzdeni problémáinkkal.

A megjelent írás a "Belső erőforrásaink, lelki egészségünk" programsorozat részeként jelent meg.

A programsorozat létrejöttéhez köszönjük az EMMI és az FSZK támogatását. 











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése