2013. május 18., szombat

Gézengúz Magazin- Pár szó a korkülönbségről

A testvérféltékenységgel kapcsolatban több kérdést kaptunk arról, hogy mi az ideális korkülönbség két gyermek között. Tegyük fel úgy a kérdést, hogy mihez keresünk ideálist? Azt ugyanis leszögezhetjük, hogy testvérféltékenység, veszekedés mindenképpen lesz, csak az ideje és a módja változhat. A kis (1-3 év) korkülönbség előnye, hogy a testvérek hamar „összenőnek” korban, s remek játszópajtásai lesznek egymásnak, szociális kapcsolataik az évek során szorosak, közeliek lesznek. Megterhelő lehet azonban (főleg az édesanya számára), hogy „egyik pici, másik kicsi”, mindkét gyermek számára az anya az elsődleges viszonyítási pont. A pszichológiai értelemben vett nagy (7 év, vagy annál több) korkülönbség esetén nagyon nehezen alakul ki mély testvéri kapcsolat gyermekkorban, sokkal inkább dominál a szülő-gyermek viselkedésforma egymás közt. Közepes (3-6 évnyi) korkülönbségnél az idősebbik testvér óvodai beszoktatását nehezítheti az éppen megszülető kistestvér. A munka világából való hosszú kiesés megterhelő lehet az anya számára. Ideális korkülönbség tehát nincs, minden életkori különbségnek megvannak a nehézségei és a szépségei.
 
Az adott témában előforduló gyakori hibák a szülői nevelés során
  • A szülők különbséget tesznek (tudatosan vagy nem tudatosan) a testvérek között.
  • A szülők megpróbálják egyformán szeretni a gyermekeiket, hogy megakadályozzák a testvérféltékenység kialakulását. Szinte milliméter pontossággal vágnak ketté számukra egy almát és ha az egyik gyermeket öt percre ölbe veszik, utána ugyanígy tesznek a másikkal is. A gyermekeknek azonban esetleg másra és másra van szükségük, ezért a szülőknek mindegyiküket a saját igényei szerint kellene szeretnie. Ily módon személyiségük egyedi jegyekkel való felruházását is elősegítik.

2 megjegyzés:

  1. Érdekes téma!
    Mi a helyzet 3, 4 gyermek esetén, itt van jó ütemezés? Pl. két nagyobb és két kisebb közel egymáshoz? A nagyok és a kicsik hogy viszonyulnak egymáshoz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kispiskóta!

      Ahogy két, úgy három, négy testvér között sincs ideális korkülönbség, nincs kizárólag egy fajta jó és egyértelműen rossz ütemezés. Az viszont mindig jó, ha van a szülőknek elképzelése arról, hogyan szeretnék a családot bővíteni, átgondolva a körülményeket (pl.: lakás, munka, nagyszülők, segítők kapacitása).
      Fontos a saját igényeinkre is figyelni! Ha saját igényeinknek megfelelően alakítjuk családunkat, akkor könnyebben tudjuk optimálisan segíteni a testvérkapcsolatok alakulását.

      Nagycsaládosok, nektek milyen tapasztalataitok vannak?

      Törlés